sobota, 4. julij 2015

Evropska zavest za Slovenijo preveč?

Medtem, ko smo se v Evropskem parlamentu ukvarjali z Grčijo, migrantsko krizo, Ukrajino in sporazumom med EU in ZDA, so v slovenskem parlamentu poslanci med drugim obravnavali tudi Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu.

Gre za dokument, ki je bil v Evropskem parlamentu sprejet že 2. aprila 2009. Evropski poslanci so ga podprli z izjemno večino, zanj so glasovali tudi vsi takratni slovenski poslanci: dr. Romana Jordan, dr. Miha Brejc, Ljudmila Novak, Lojze Peterle, Jelko Kacin, Mojca Drčar Murko in Aurelio Juri.

V resoluciji je v eni izmed točk zapisano tudi naslednje besedilo:
“ker Evropa ne bo združena, če ne bo sposobna oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino, če ne bo priznala nacizma, stalinizma ter fašističnih in komunističnih režimov kot skupne zapuščine in če ne bo izvedla poštenih in poglobljenih razprav o njihovih zločincih v prejšnjem stoletju”.
In v neki drugi točki piše:
“Evropski parlament odločno obsoja vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili vsi totalitarni in avtoritarni režimi; žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom izraža sočutje, razumevanje in priznanje za njihovo trpljenje”.
In v tretji točki spet nekaj podobnega. In tako naprej do ene izmed zadnjih točk, ki pravi:
“Evropski parlament je prepričan, da je končni cilj razkritja in ocene zločinov, ki so jih zagrešili komunistični totalitarni režimi, sprava, ki jo je mogoče doseči s priznanjem odgovornosti, prošnjo za odpuščanje in spodbujanjem moralne prenove”.
Je to kaj drugače, kot že ves čas poudarja SDS? Stranka je zaradi tega prepričanja deležna gneva, blatenja v javnosti in zgražanja. Obtožena je, da pogreva stare stvari in se preveč ozira v zgodovino. Edino, česar si kritizerji ne upajo naravnost povedati je, da ni evropsko usmerjena. Lahko pa zaključimo, da so neevropski tisti, ki evropskih resolucij ne zmorejo podpreti.

Takih je precej. Skrivajo za raznimi imeni in združenji, političnimi strankami in civilnimi združbami. Polna usta so jih lepih besed, vendar jih izdajajo manj lepa dejanja. Na odboru za pravosodje je 9 slovenskih poslancev glasovalo proti evropskim vrednotam.

Zakaj? Izgovarjanje na tehnične in nomotehnične razloge je seveda navadno sprenevedanje in podcenjevanje ljudi.

Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu ni nek manj pomemben evropski projekt, ki ga države članice lahko podprejo ali pa tudi ne. Gre za obsodbo najbolj zavržnih dejanj iz časa totalitarnih sistemov in za podporo osnovnim človeškim vrednotam.

Odnos do te resolucije kaže zmožnost priznanja resnice in sprejema posledic ter prevzema odgovornosti. Gre za soočenje s preteklostjo in za pogled v prihodnost v katerem ni prostora za stvari, ki so se v teh sistemih dogajale. Gre za spravo. In za nekatere je to problem. 

Takšna dejanja vedno znova potrjujejo, da je Slovenija še daleč od normalne, demokratične in pravne države. Tako bo vse dotlej, dokler tisti, ki najbolj pridigajo o etiki in morali, o enakosti in človekovih pravicah, teh tudi v resnici ne bodo spoštovali.


Ni komentarjev:

Objavite komentar