torek, 20. oktober 2015

Migrantska kriza - stopimo skupaj za Slovenijo

Bruselj, 20.10.2015
Spoštovani kolegi evropski poslanci,

razmere v katerih se je v teh dneh znašla Slovenija so zaskrbljujoče. Ko sem v nedeljo zvečer obiskala begunski sprejemni center na policiji v Brežicah, ni kazalo, da bo že naslednji dan vse drugače. Čeprav odgovorni tega nočejo javno priznati, je bilo že dolgo jasno, da v primeru povečanega pritiska na južno mejo Slovenija ne bo zmogla brez dodatne pomoči. 

Kot lahko opazimo, podcenjevanje razmer ni pomagalo nikomur. Vladna retorika, da obvladuje položaj je sicer razumljiva, vendar neodgovorna in dvomljiva, če ne ustreza dejanskemu stanju. Noč iz nedelje na ponedeljek je pokazala, da so bili dvomi upravičeni.

Prihod večjega števila migrantov je bilo presenečenje, ki to ne bi smelo biti, če bi res imeli nadzor nad razmerami. Neprimerno je za nastale razmere kriviti druge države, saj je bilo mogoče takšen razvoj dogodkov predvideti vnaprej.

Prebivalci obmejnih območij so že pokazali, da so pripravljeni pomagati, vendar so ob spremljanju dogajanja čedalje bolj zaskrbljeni in preplašeni. Prejemam številne klice in pozive. Verjamem, da jih tudi vi. Slovenske državljanke in državljani upravičeno pričakujejo, da jim bo država zagotovila ustrezno varnost in nemoteno življenje.

Pričakujejo tudi, da bomo mi, evropski poslanci, po svojih močeh prispevali k reševanju nastalih razmer. Naše možnosti so žal omejene, vendar več glasov na več različnih mestih pomeni tudi večjo možnost za uspeh. Najverjetneje se vsi zavedamo, da ima Slovenija omejene in ne zadostne kadrovske in finančne zmožnosti, s katerimi bi lahko obvladovala nastale razmere. 

Predlagam, da se vsi skupaj potrudimo, da seznanimo evropsko skupnost o resni situaciji, v kateri se je znašla Slovenija in jo hkrati pozovemo, da Sloveniji kot enakopravni članici EU, nudi ustrezno podporo. Tudi mi smo jo nudili drugim takrat, ko so jo potrebovali. Moralno, tehnično, kadrovsko in finančno. Vse v duhu evropske solidarnosti.

Spoštovani kolegi,

vsi se zavzemamo za spoštovanje človekovih pravic, nihče od nas ne zanika stisk v katerih se znajdejo ljudje, ki morajo bežati za svoje življenje. Prav tako smo vsi po svojih močeh pripravljeni pomagati tistim, ki pomoč zares potrebujejo. Vendar smo dolžni ob tem odgovorno ravnati tudi do naših državljank in državljanov, ki imajo prav tako pravice. Pravice, da v svojih domovih živijo svobodno in brez strahu.

Verjamem, da boste vsi sprejeli mojo pobudo in delovali v dobro Slovenije, ki nas v teh dneh še posebej potrebuje.


Romana Tomc


Ni komentarjev:

Objavite komentar